Palautumalla saa ajattelukyvyn takaisin

Syksyn aikana olen päivittäin miettinyt palautumista.

Palautumisen merkitys asiantuntija- ja johtotehtävissä on keskeinen. Työn tahti ja vaatimukset ovat muuttuneet jopa viimeisen vuosikymmenen aikana. Olen pitkään toiminut tehtävissä, joissa vaaditaan ihan jatkuvaa perehtymistä uusiin asioihin – digitalisaatio ei jarruttele ja odottele oppijaa. Muutoksen vauhtia kuvaa hyvin seuraava esimerkki: vielä kymmenen vuotta sitten mainontaa verkossa Googlen työkaluilla tekevä sai perehtyä uuteen ominaisuuteen noin kerran kvartaaliin. Nyt muutoksia työkaluissa ja toimintatavoissa tulee useampia viikossa.

Syksyn aikana olen tehnyt 80 prosenttisesti uusia asioita työssäni. Moneen uuteen asiaan olen ammentanut työkaluja ja sisältöä vanhasta kokemuksesta, mutta uuden ja epämukavuuden äärellä olen ollut päivittäin. Pidän muutoksesta ja uuden oppimisesta, mutta silti uuden osuus on ollut niin iso, että se on asettanut todellisia haasteita palautumiseen. Työpäivän jälkeen kotona ei ole ollut aikaa asettautua sohvalle palautumaan, vaan huomiota vaativat pienet lapset pitkälle iltaan.

Syksyn alussa Heltti koulutti stressinhallinnasta Tuloksen viikottaisessa oppimispäivässä. Olen käyttänyt vuosia erilaisia työkaluja stressin hallitsemiseksi: esimerkiksi tavoitteenani on vain 4 tuntia tosi tehokasta työtä ja 1-3 tärkeää asiaa valmiina päivittäin. Stressinhallinnassa tärkeä osa-alue on palautuminen. Sitä tulisi tapahtua joka päivä, myös keskellä päivää. Lounastauko kollegoiden kanssa jutellen muusta kuin työstä on siis enemmän kuin fiksua. Tai nokoset työpaikan sohvalla. Työn tahdin ollessa aika kova, en kovin pitkiin taukoihin ole pystynyt päivittäin. Sen sijaan päätin, että jokaiseen päivään pitää kuulua “hohhailua” eli seinään tuijottelua kahvikupin kanssa, löhöämistä sohvalla, hetki höpöttelyä niistä näistä kollegan kanssa ja niin edelleen. Vartin bussimatkalla töihin tai kotiin yritän välttää kännykän selaamista ja vain olla.

Palautumalla saa ajattelukyvyn takaisin

Palautumiseen ei riitä pelkästään puolen vuoden päässä siintävä loma, viikonloput tai välttämättä arki-iltakaan. Palautumista tulisi tapahtua pienen hetken verran jatkuvasti. Itselleni keskeinen hyöty kunnon palautumisesta on se, että kykenen ajattelemaan isompia kokonaisuuksia ja – siten vaikkapa esimerkiksi tuottamaan blogitekstiä. Ajattelu työssäni on keskeistä, siksi sitä edistävän palautumisen merkitys on valtava.

Tämä blogiteksti alkoi tulostua päästäni lauantaiaamuna. Edellisenä päivänä olin käynyt lounaalla kollegoiden kanssa, päättänyt työpäivän työpaikan perjantaibaariin normaalia aiemmin ja päättänyt illan jutellen kiireettömästi puolison kanssa. Lauantaiaamu oli kiireetön. Palautumista oli siis tarpeeksi, joten ajattelu sai suorittamiselta vallan.

Lue Heltin vinkkejä stressinhallintaan ja palautumiseen.

2 thoughts on “Palautumalla saa ajattelukyvyn takaisin

  1. Kiitos Suvi tästä tekstistä ja sen ajatuksista. Olet niin oikeassa tämän päivän haasteista alati muuttvilla markkinoilla. Otan kopin tuosta 4 tuntia ja 1-3 asiaa päivässä. Testaan ja kerron kuinka onnistuin. 👏🏼

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s